FDM технология за принтиране

FDM технология за принтиране – същност и създаване

FDM в пълното си име е Fused Deposition Modeling. Тя е сред най-популярните 3D технологии за принтиране. Началото й е поставено в 80-те на миналия век. В наши дни си проправя все по-голямо място от приложение в множество браншове. FDM технология за принт се прилага в прототипирането, при създаване на готови продукти и на концептуални модели.

Как работи FDM технологията за принтиране?

FDM технологията създава обектите, отдолу нагоре, пласт по пласт. Процесът на работа от екструдер, започва със затоплянето и извличането на пластмасови влакна. Началото на процеса по 3D принтиране стартира, чрез софтуер и изрязване модела на части (слоеве) с CAD. Всеки слой се изграждат с размери в порядъка от 0.05 мм и до 0.35 мм. Следва процес на затопляне на пластмасата. Извършва се нанасяна по координати X и Y, чрез екструдера. В процеса на работа, 3D принтерът добавя и поддържащи материали при нужда. Това допринася реализирането на готовия обекта. Когато принтирането е към своя край, поддържащият материал се отстранява.

Материалите в FUSED DEPOSITION MODELING.

Fused Deposition Modeling се прилага като PLA, ABS, Nylon. Последните са подходящи за прототипи и за крайни продукти. Най-често използван материал е акрилонитрил бутадиен стирен (ABS). Той се прилага във FDM технология за печатене на ABS. Акрилонитрил – бутадиен – стирен е много устойчив на външно влияние и се поддава на последващи обработки. Сред най-използваните материали за поддръжка са водоразтворимият восък или полифенилсулфон (PPSF).

FDM технология за принтиране.
FDM технология за принтиране.

Предимства във FDM технологията за принтиране.

Технологията за принтиране FDM е избирана, заради механичната и топлинна устойчивост по създадените от нея продукти. Тя е лесната за работа. Благодарение на работата й се създават части с термопластични свойства. Притежава отлични топлинни, механични и химични качества. Това я прави лесно приложима в множество други инженерни открития и производствени области. Една от важните й роли, които не бива да се подценяват е, екологичната и устойчива среда на употреба.

Приложение на FDM технология за принтиране.

Технология за принт Fused Deposition Modeling, намира широк спектър и места за изяви. Към списъка се отнасят, както дейности и цели браншове, сред които са най-мощните производители на автомобили в света, през архитектура, авиационната индустрия, до производството на малки крайни серии продукти, от стотици сектори на човешката дейност.

FDM, е много подходяща за създаване на резервни части. Това са места на приложение, където се използват единични или малък бройки елементи. Такива често изискват и кратки срокове.

FDM технология за принтиране намира и редица места за приложения в областта на дизайна и редица креативни дейности. Тя участва в създаване и тестване качествата на функционални прототипи, концептуални модели и създаване на всевъзможни инструменти. FDM се прилага в множество довършителни дейности. Сред последните са области по шлифоване, боядисване, вакуумно метализиране или галванизиране. FDM технология за принтиране е едно от откритията, без което съвременният ни свят не може.

Благодарение на нея науки, технологии и индустрии ще достигнат по-високи върхове в развитието си!

Ако искате да получавате още повече съдържание или да обменяте опит и информация с други хора, които имат интерес в сферата на технологиите може да се присъедините в нашата Фейсбук група (3D технологии), да харесате нашата Фейсбук страница (3D технологии), както и да се абонирате за нашия безплатен мейл бюлетин, формата за регистрация ще намерите най-горе в дясно на екрана!

Ако статията Ви е харесала, може да я споделите с приятели.
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *