Какъв е живота на SSD дисковете?

Издръжливостта и жизнеспособността на SSD дисковете все още не са напълно установени и тествани. Това е така, защото те се появиха сравнително наскоро и все още са се провели достатъчно изследвания, които да покажат издръжливостта при различните натоварвания.

Но това не пречи да разгледаме някои плюсове и минуси на този вид твърди дискове.

SSD устройствата не съдържат движещи се части и това е огромен плюс. Магнитният диск и четящата глава, въртяща се с огромна скорост, да заместени от статични чипове за памет. От това следва, че физическите натоварвания излагат SSD дисковете на по-малък риск от HDD твърдите дискове. Твърдите устройства също са по-малко податливи на промени в околната среда, магнитни полета и т.н. 

Истинският бич на SSD дисковете се оказва прекъсването на тока или твърде високото напрежение. Най-често това са причините, водещи  до загуба на данни или повреда на цялото устройство.

Тъй като твърдите дискове са все още в начален стадий на разработка, вероятно ще отнеме доста време, преди да получим реалистична картина относно тяхната издръжливост.

Продължителността на живота на всеки отделен блок с флаш памет в SSD е ограничена от определен брой информационни цикли за четене.

Тоест, данните в определено място в паметта могат да се съхраняват ограничен брой пъти. Най-много това зависи от вида и качеството на самата флаш памет. Самото количество е не по-малко от няколко хиляди цикъла, а на някои SSD устройства достига десетки хиляди цикли на четене или  запис. Това твърдение може и да не звучи толкова обнадеждаващо, но всъщност не представлява голям проблем за съвременните SSD устройства. За разлика от конвенционалните HDD дискове, които записват нови данни в най-близкия безплатен клъстер, SSD дисковете използват специална система за изравняване износването на флаш паметта. Необходимо е всеки блок памет да се използва равномерно, тоест всеки блок получава равномерно натоварване.

Ако вашият SSD презаписва десетки гигабайти данни на ден, дори и ако това се случва всеки ден, в продължение на няколко години, то дори и тогава скоро не бихте доближили до максимума брой цикли на пренаписвания. Но да предположим хипотетично, че това се случи – в такъв случай паметта на устройството ще продължи да е годна за четене и това означава, че съвсем лесно можете да запазите необходимите данни и да ги прехвърлите на друг носител.

Какъв е живота на SSD дисковете?
Какъв е живота на SSD дисковете?

От всичко по-горе следва, че твърдите дискове на SSD са наистина перфектни в ролята на системно устройство. Tе предлагат огромно увеличение на скоростта на зареждане на операционната система и на офис програми – особено тези, за които се изисква високоефективни компютри.

Също така си струва да инсталирате новите игри на SSD дискове. Именно те са тези, които постоянно изискват зареждане и съответно разтоварване на големи обеми информация.

От този линк: https://bit.ly/2HWsKJz може да си закупите уникален Твърд диск KINGSTON SSD SA400S37 120GB от Тopmarket.bg на цена 69,00 лева. Така сподпомагате развитието на платформата пък и получавате това което желаете на добра цена 😉

Ако статията Ви е харесала, може да я споделите с приятели.
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *