Какъв монитор да изберем, в зависимост от предназначението му?

На пазара съществуват различни видове монитори, като разликите между тях могат да бъдат изразени чрез много показатели – цветово възпроизвеждане, яркост, скорост на реакция, размер на диагонала и други. Това, на какъв точно монитор да се спрем, зависи предимно от функцията, която сте му определили.

Монитор за сърфиране в интернет и използване на социалните мрежи

Ако използвате компютър единствено за да общувате в социалните мрежи и понякога да си пускате видеоклипове в YouTube, то тогава няма смисъл да се харчите за монитор с висока разделителна способност и допълнителни функции. Най-подходящи в случая ще са моделите, които разполагат с диагонал в диапазона 19-21 инча. По-малко от 19 инча не се препоръчва, освен ако наистина бюджетът ви е доста ограничен.

Пълна HD разделителна способност не е необходима, тъй като при такъв размер на диагонала въобще няма да забележите разликата между нея и HD.

Само при избор на съотношението на страните е по-добре да изберете 16:9, тъй като това е формата, в който се правят видеоклиповете. Най-просто казано, мониторът трябва да е правоъгълен, а не квадратен.

Монитор за работа в офиса

Тези модели имат приблизително същите характеристики, така че може да се поинтересувате от отзивите и разбира се, да отдадете предпочитание на модела, който най-много ви е харесал в магазина.

Ако не работите по някакви специфични задачи, изберете монитор, като този за сърфиране в Интернет. Но тъй като в офиса прекарваме минимум 8 часа пред компютъра, добре е да отчетете като плюс възможността на монитора за регулиране на ъгъла и височината му  – това е важно, за да не напрягате прекалено много врата си.

Други функции, също много полезни за здравето са например синият филтър, функцията антитрептене и антиотразителното покритие. След един дълъг работен ден очите ви няма да бъдат толкова уморени.

Какъв монитор да изберем, в зависимост от предназначението му?
Какъв монитор да изберем, в зависимост от предназначението му?

За анализатори, служители в сферата на технологиите, счетоводители и програмисти, които по принцип имат по- просторни бюра, са перфектни мониторите с съотношение на страните 21: 9 (UltraWide), тъй като са по-широки и дават възможност за наблюдение на по-голяма част от информацията.

Друга изключително важна функция е да може да завъртите монитора вертикално. Понякога е по-удобно да се работи точно така, особено, ако се занимавате с текстове и таблици. Може да се каже, че такава една функция е супер полезна за всички счетоводители, журналисти, адвокати, копирайтъри или пък редактори.

Колкото до по-високата разделителна способност, цветово възпроизвеждане или пък скоростта на реакция, ако не работите с някакви по-специфични неща, например графики, няма смисъл от тези екстри. Единствено може да оскъпите монитора, без това да ви донесе реална полза и да повиши по някакъв начин неговата функционалност.

Ако статията Ви е харесала, може да я споделите с приятели.
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *