Българският лекар, който прави 3D импланти за хора и животни

Ако все още някой не е убеден в изумителните способности и приложения на 3D принтирането в нашия бит, то тогава вероятно тази история ще преобърне напълно представите му.

Още повече, че главният герой в нея е български лекар – д-р Ваньо Везиров, който създава компания. Тя е наречена „OS implants” и чиято предмет на дейност е  проектирането и създаване на … човешки или животински кости (3D импланти). Със сигурност всеки от нас може да си представи каква революция е това в областта на медицината и колко огромни ползи за здравето ни ще донесе. Но нека започнем отначало.

Вдъхновението споходило д-р Ваньо Везиров преди година, когато случайно пред очите му попада статия, в която се разказва за 3D принтиране на първите костни модели, които след това се използват при хирургични интервенции. Тъй като и преди това лекарят има интереси в тази област, решава да приложи на практика тази идея и в България.

Така той се превръща в един от пионерите на родна земя, занимаващи се с 3D принтиране на кости.

Неговата компания „OS implants” вече създава успешно различни персонизирани 3D импланти за нуждите на хуманитарната и ветеринарната ортопедия. 

Когато пациент преживее определен вид травма, неговият лекар му прави томография и на тази база в „OS implants” се създава 3D принтирано изображение на компютърната томография. Различни видове изкуствени кости, напълно идентични с тези, в човешкото тяло.

Българският лекар, който прави 3D импланти за хора и животни
Българският лекар, който прави 3D импланти за хора и животни

Първоначално компанията се занимава предимно с разработки на животински модели. Тъй като, на първо място, те дават по-бързи резултати и са по-рентабилни. Другата причина е, че за да се създадат човешки кости са необходими специални сертификати за медицински продукти. Затова „OS implants” стартира своята дейност с животински кости. Резултатите не закъсняват – продуктите им вече се прилагат успешно при операции.

Първият пациент е куче от породата йоркширски териер. След този успех, броят на поръчките се увеличава, а компанията вече е продала над 50 от своите хирургични модели.

Проведен е също и практически семинар. Той е съвместно с Българската асоциация по ветеринарна ортопедия, на който са били поканени 20 ветеринарни ортопеди, които да работят по един и същ клиничен случай, казва д-р Везиров.

Той също така обясни и какви са целите, които си поставя оттук-нататък.

Тъй като “OS implants” създава хирургични модели, които не се поставят в тялото, следващата стъпка е да се премине към създаване на 3D импланти за животни. Както и първите персонализирани 3D импланти за хора, споделя д-р Ваньо Везиров. Засега той не мисли да мести седалището на фирмата извън България, защото, по негови думи, у нас перспективите за развитие са добри.

Разбира се, това не пречи продуктите да бъдат разпространявани и извън територията на страната, например в Европа и Близкия изток.

Ако статията Ви е харесала, може да я споделите с приятели.
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *