Родни специалисти разработиха и реализираха производство на предпазни очила само за 12 дни

От къде тръгна всичко?

Борбата срещу пандемията от COVID-19 провокира родни топ изследователи да създадат и реализират проект за серийно производство на предпазни очила при един напълно роботизиран процес. Без никакви ръчни манипулации. Очилата са специално създадени за всички, които работят на така наречената „първа линия“ и при които рискът от заразяване е много голям.

Впечатляващо е, че производството на тези защитни средства се извършва в завидно кратък срок – едва 12 дни. Това е огромен напредък на фона на един цикъл между 4 и 6 месеца, какъвто би бил срока при стандартно производство.

Идея и дизайн

Проектът и внедряването на производствената линия са дело на съвместното сътрудничество между София Тех Парк АД, топ изследователи от Техническия университет – София и компанията Арексим инженеринг ЕАД- Смолян. Дизайнът е разработен в Техническия университет – София, а София Тех Парк са допринесли за създаването на матриците. Докато самото производство е позиционирано в Арексим инженеринг – Смолян.

Тази разработка е отличен пример за огромните ползи от екипната работа в полза на обществото – новият проект и неговата реализация не биха били възможни без ползотворното сътрудничество между индустния, наука и технологии.

Освен, че се произвеждат в много кратък срок, което само по себе си е огромно постижение за родния бизнес и наука, предпазните очила изненадват и със своята иновативна структура. Те са изработени от две части – конструкция от PVC, тип „Elastollan“ и „стъкло“ от поликарбонат (PC).

Дизайнът им е проектиран така, че да бъдат едновременно комфортни за употреба и супер функционални. Те не предизвикват дразнене на кожата дори и при дълга употреба, не се изпотяват и същевременно притежават максимална степен на защита от рисковите фактори във външната среда.

Производствен процес

Производството използва иновация, в лицето на така наречения „rapid tooling“ процес при изработка на матриците / последователността на етапите на обработка е съобразена с конвенционалните tooling методи/. Благодарение на този процес се формират отделните части на предпазните очила.

Именно това дава възможност за такова скоростно създаване на инструментите за формоване (tooling). Стартира се с обработен термично и умерено твърд материал, който в последствие бива обработен чрез така нареченото високоскоростно фрезоване, познато още като  „high speed milling“. Така отпада напълно нуждата от ерозийна обработка, характерен за конвенционалните tooling процеси. Но това не е всичко, защото получените чрез този метод матрици имат и далеч по-ниска себестойност.

Що се отнася до самия начин на формоване на частите на предпазните очила, тук имаме още една иновация. Първоначално стъклото била шприцовано в съответната матрица, след което се извършва повторно шприцоване за формиране на „тялото“ на предпазните очила, при което се случва и самото „сглобяване“ на конструкцията със стъклото.  Така се спестява една операция. Освен това се постига пълна херметизация, с което конкурентните продукти не могат да се похвалят.

Родни специалисти разработиха и реализираха производство на предпазни очила само за 12 дни
Родни специалисти разработиха и реализираха производство на предпазни очила само за 12 дни

Идеята

Самата идея за тази иновативна разработка е възникнала при среща между фирми от автомобилната индустрия и Емил Караниколов – министъра на икономиката. Тя се е състоялана 20 март тази година. На нея са били обсъдени различните възможности на родна земя да бъдат произвеждани предпазни продукти / очила и шлемове/ в помощ на борбата с коронавирусната инфекция. Именно тогава е взето решението процесът на производство да стартира и само ден след това екипът е започнал работа.

Първоначално в  Лаборатория „CAD/CAM/CAE в индустрията“ (3CLab) на Техническия университет – София е започнала подготовката на дизайна и прототипирането. След това и разработването на матриците в Лаборатория „3D Creative Lab“ на Сдружението за научноизследователска и развойна дейност (СНИРД) в София Тех Парк. Производственият потенциал за реализация на поточната линия е бил подготвен едновременно с проектирането на предпазни очила в Арексим инженеринг ЕАД, Смолян. Откриването на линията на производство се състоя на 3-ти април тази година. На него присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, проф. Венцислав Мутафчийски и вицепремиерът Томислав Дончев.

В заключение на всичко

Тази иновация определено е от огромно значение за повишаване на  конкурентоспособността на нашите фирми. Накрая, няма как да подминем и да не отдадем дължимото уважение и на екипа от Техническия университет София. В лицето на проф. дн инж. Георги Тодоров, гл. ас. д-р инж. Борислав Романов, гл. ас. д-р инж. Явор Софронов и докторантите маг. инж. Благовест Златев и маг. инж. Тодор Гаврилов.

Следващата им стъпка е завършването на работата по последната разработка, а именно професионален защитен шлем за работа в опасна среда.

Може да се абонирате за нашия безплатен мейл бюлетин. Да споделите тази статия с вашите приятели и в социалните мрежи. Останете си вкъщи и останете информирани.

Ако статията Ви е харесала, може да я споделите с приятели.
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *