CAD/CAM/CAE системите превръщат цифровото производство от фантастика в реалност

В съвременните условия на ожесточена конкуренция на пазара, успехът е на страната на тези, които са в състояние да проектират своите продукти по-бързо и по-точно, да определят оптималната технология на производство и да осигурят максимално добро качество (CAD/CAM/CAE системите са в основата на това).

Точно тук идва на помощ системата за компютърно проектиран дизайн (CAD). Тя е призвана да осигури успешното внедряване на идеи дори с повишена сложност. Става дума за софтуер, който позволява създаването на обективен модел с максимална точност и предоставя на производителя необходимата проектна документация, напълно съобразена с международните стандарти.

Същевременно, може да се използва и оптималната комбинация от ефективни технологии за анализ, разработка, подготовка на производствения процес. Така наречените CAD/CAM/CAE системи.

Това е сигурен и уникален начин за постигане на необходимото качество, при паралелно намаляване на производствените разходи. Основната част от работата по създаването на проекта се извършва от компютърни програми, а бързината и точността са многократно по-високи от това, което могат да предложат традиционните технологии. По този начин създаването на чертежи, изчисляването на товари, прогнозирането на поведението на материалите и всичко останало, което съпътства производствения процес, е лесно и абсолютно надеждно.

Възможности и приложенияна CAD/CAM/CAE системите

Човечеството винаги се е стремяло да автоматизира производството. Но до средата на 20 век това са единствено опити за подобряване на механизмите и технологиите. Първите експерименти с използване на системи за автоматизация започват след Втората световна война.

Но използването на електронни устройства за нуждите на военно-индустриалния комплекс в САЩ в края на 40-те и началото на 50-те години не може да се нарече пробив. Тъй като мощността на компютрите по онова време е била недостатъчна.

Сериозните успехи идват едва през 70-те години. С появата на първите електронни устройства, които могат да работят с голям обем информация. Този период е всъщност първият етап от развитието на компютърни системи за проектиране.

През 80-те години започва вторият етап на електронната революция. Той се характеризира с това, че размерът на изчислителните устройства забележимо намалява, а скоростта на работа значително се увеличава. Пускането в продажба на персоналните компютри оказва допълнително благоприятно влияние.

По това време, сред няколкото големи производители, IBM излиза на чело, откроявайки се като безспорен лидер. Архитектурата на устройства с микропроцесора Intel x86 се оказа най-успешната за използване в автоматизацията на дизайна.

Точно по това време време CAD и CAM системите започват да се появяват в машиностроенето и високотехнологичните индустрии.

Методите за пространствено 3d моделиране позволяват управлението на сложни процеси и създават основата на технологията за програмиране на CNC машините. Към средата на 80-те години се наблюдава спад в развитието на популярността на продуктите на Apple Motorola. Въпреки това графичните станции на базата на Unix все още поддържат водещи позиции.

Но още в началото на 90-те, програмите на платформата на Windows излизат начело пред конкурентите. Предложените системи за машинни инструменти и оборудване са по-удобни, по-продуктивни и най-важното – по-евтини. Установено е, че методите за пространствено проектиране са търсени в множество индустрии – енергийния сектор, производството на домакински уреди, автомобилостроенето и космическите разработки.

Технологията започва да се използва активно в машиностроенето. Програмите за струговете в обработващите центрове постигат сериозни успехи – подобряват качеството на продуктите, намаляват времето за производство. Това наложи нуждата и от формиране на няколко отделни области в дигиталната графика. Става въпрос точно за CAD/CAM/CAE системите, познати и до днес.

CAD/CAM/CAE системите превръщат цифровото производство от фантастика в реалност
CAD/CAM/CAE системите превръщат цифровото производство от фантастика в реалност

Какво означават тези термини?

CAD системите се грижат за компютърната поддръжка за дизайн. Това са програми, притежаващи пакет модули за създаване на триизмерни обекти, наред с всички подробности за техните характеристики и възможност за получаване на пълен набор от проектна документация.

CAM системите се превеждат като компютърно производство. Това са приложни програми за изпълнение на проекти, с чиято помощ е предписан алгоритъм за работа на CNC машините. Като база се използва триизмерен модел, изработен по CAD стандартите.

CAE системите са клас продукти за компютърна поддръжка на изчисления и инженерни анализи (компютърно инженерство). Появата на способността за създаване на твърди модел изисква подробното им описание, прогнозиране на експлоатационните натоварвания. Например ефекта на температурата, устойчивостта на околната среда и други.

Така системата за компютърно проектиране в процеса на своята еволюция се оказа разделена на отделни области, а арсеналът от инструменти за постигане на различните цели се разшири. Днес е възможно на всеки един етап от определено производство да изберете точната система, която би ви свършила най-добра работа в конкретния случай.

И в заключение

Ето защо с право можем да твърдим, че днес CAD/CAM/CAE системите в буквален смисъл превърнаха цифровото производство от една научна фантастика в неоспорима реалност. Следва да отбележим също, че необходимостта от 3d моделиране не се среща само при големите предприятия. Днес триизмерният дизайн е истински технологичен хит. Който обслужва интересите както на големите компании, така и на по-дребните предприемачи или на тези, които са просто любители. За да реализират своите идеи, те вече не е необходимо да купуват куп продукти с набор от многобройни функции, каквито се използваха досега във високотехнологичните индустрии. Защото са налични чудесни дизайнерски програми на далеч по-разумни цени, както и безплатни версии, които, разбира се, са с ограничени функции, но, според обстоятелствата, биха могли да са от голяма полза.

Ако статията Ви е харесала, може да я споделите с приятели.
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *