Избор на SSD за компютър и лаптоп – най-важното, което трябва да знаем

SSD устройствата са вече много популярни и търсени от голяма част от потребителите. Те са по-модерна опция, в сравнение със своите механични аналози и са в състояние бързо да пишат и четат информация. И още нещо много важно, което ги отличава, е че не са толкова чувствителни към механични повреди. Именно това в голяма степен определя и огромния потребителски интерес към тях.

Как да намерите подходящо SSD за вашия лаптоп или компютър?

SSD се различават по типа на флаш паметта, форматите, обема, скоростта на запис и четене на данните.

Колко SSD памет е необходима за различните видове устройства?

Ако търсите SSD за домашен компютър, например, за да ускорите зареждането на операционната система, обем от 120-240 GB би бил напълно достатъчен.

За компютър, който се използва предимно за игри, е по-добре да изберете SSD с обем минимум 240-500 GB, за по-мощните машини ще са необходими от 500 до 2000 GB.

Какви видове флаш памет има в SSD?

SSD дисковете използват няколко типа флаш памет: MLC, TLC, QLC и SLC.

Една MLC клетка съхранява 2 бита данни, TLC клетката – 3 бита, а QLC клетката – 4 бита. Колкото повече данни се съхраняват в една клетка, толкова по-ниска е цената на паметта, но също така и скоростта й , както и броят цикли на пренаписване. Например, MLC струва повече, но е много по-траен и по-бърз от TLC и QLC.

Генерирането на чипове също е важно за живота на флаш паметта. Първите чипове за MLC и TLC флаш памет бяха равнинни – еднослойни. За съвременните „твърдотелни устройства“ се използват триизмерни – многослойни – чипове MLC 3D NAND, TLC 3D NAND и QLC.

Сред основните видове SSD памет е MLC 3D NAND, която е най-скъпата, най-издръжливата и най-бързата  /10 000 цикъла на пренаписване/. 

SLC NAND Flash е с висока скорост на четене и запис, както и е особено трайна /от 90 хиляди до 100 хиляди цикъла/. Слави се с по-малко грешки дори при относително високи температури. SLC паметта е чест избор за уеб сървърите или индустриалните приложения.

TLC 3D NAND е по-евтина, със средна скорост и живот на презапис от около 3000 цикъла. Би могла да се открие в повечето SSD дискове от средния ценови клас и е добра опция за домашните компютри.

QLC е най-евтината, бавна и най-ненадеждна памет, с ресурс за презапис от около 1000 цикъла. Тя  е подходяща най-вече за офис компютрите.

Какво е контролер и защо контролерите са толкова важни в SSD дисковете?

Контролерът е микропроцесорът, който обработва всички заявки към SSD и вътрешните режийни разходи. Колкото по-мощен е той, толкова по-бързо работи SSD. В контролера е важен броят на ядрата /от едно до четири/  и каналите /от две до осем/. Колкото повече ядра и канали, толкова по-добра е производителността на дисковете.

Предложение:

Ако търсите подходящ SSD диск с добри параметри и същевременно на добра цена, то този Твърд диск KINGSTON SSD SA400S37 – 120GB е перфекното решение за вас! Предназначен е точно за лаптоп или настолен компютър, капацитета му е 120 GB, Форм-фактора му е 2.5″, както и има екстрите Tri-Level Cell (TLC) NAND , Интерфейса му е SATA Rev. 3.0 (6Gb/s), а скоростта на четене: до 500 MB/s, скорост на запис: до 320 MB/s, размери: 100 x 69.9 x 7 мм и тегло: 41 грама. Цвета му е черен и идва с 3 години гаранция и безплатна доставка!

Цената му е 69,00 лева, като имате право да върнете продукта в срок от 14 дни! КУПИ СЕГА с безплатна доставка!

Избор на SSD за компютър и лаптоп – най-важното, което трябва да знаем
Избор на SSD за компютър и лаптоп – най-важното, което трябва да знаем
Ако статията Ви е харесала, може да я споделите с приятели.
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *