Как да направим кутия в SolidWorks

От доста време не бяхме правили SolidWorks уроци, но ето че възобновяваме тази поредица с пълна сила.

В тази статия ще ви опишем стъпка по стъпка, как да моделирате кутия в CAD програмата SolidWorks. Като за начало стартирате програмата в режим на „Part“, избирате повърхнина или така наречения „Plane“ върху който искате да работите, вече в предишни статии сме описвали това как става и може да прочетете повече от тук: Въведение: Как да създадем прост 3D детайл в SolidWorks – „Прът“? За нашата цел ние сме избрали да работим във „Front Plane“.

След като сте стартирали всичко необходимо и сте направили помощните конструктивни линии е време да започнем по същество.

За целта докато сме в режим на скица стартираме опцията за направата на правоъгълник или „Rectangle“ избираме „Center Rectangle“. Показано е на снимката.

Как да направим кутия в SolidWorks. Стъпка 1
Как да направим кутия в SolidWorks. Стъпка 1

От центъра на пресечните точки на конструктивните линии, придърпваме и правим скица на правоъгълник с размери 155 mm. х 110 mm. като за оразмеряването на 3D модела и скицата използваме „Smart Dimension“ отново в предишни статии сме описвали подробно как се работи с тази функция. След което чрез функцията „Extruded Boss“ задаваме височина на кутията 50 mm. Прочети повече за Extruded Boss. Потвърждаваме, чрез кликане на зеленото тикче и продължаваме.

Как да направим кутия в SolidWorks. Стъпка 2
Как да направим кутия в SolidWorks. Стъпка 2

След като сме приключили с тази функция е време да използваме „Shell“ или така наречената функция за „черупка“

Как да направим кутия в SolidWorks. Стъпка 3
Как да направим кутия в SolidWorks. Стъпка 3

Избираме „Face 1“ или горния край на кутията и въвеждаме дебелината на стените да е 10 mm. Потвърждаваме чрез зеления бутон. Продължаваме напред с това да научим как да направим кутия в SolidWorks.

Стъпка 4
Стъпка 4

Следва да направим и загръгленията за да може да следваме всички стандарти за безопасност. За целта стартираме функцията „Fillet“, за нея вече писахме в тази статия: Как да направим закръгления и фаски в SolidWorks? Може да я прочетете, ако сте я забравили или не знаете как да използвате тази функция, там сме описали доста подробно.

Стъпка 5
Стъпка 5

Избираме всички остри външни ръбове на детайла, като започнем да ги посочваме с мишката, въвеждаме да бъдат закръглени с радиус R=2 mm.Потвърждаваме изпълнението на функцията с кликането на зеления бутон и сме готови.

Ако сте следвали всички стъпки до тук, би трябвало да нямате проблеми с изготвянето на вашият 3D модел на кутия в SolidWorks. В предишните снимки се вижда, че кутията е оцветена и със зададен материал, но това ще го опишем подробно в следващата статия. На този етап тя трябва да изглежда горе долу по този начин:

Как да направим кутия в SolidWorks
Как да направим кутия в SolidWorks

Така нашата кутия придобива вече почти готов вид. За да е напълно готов нашият 3D модел на кутия, трябва да въведем материал и пожелание може да го оцветим, но както вече споменахме това ще се случи следващия път.

Ако искате да изтеглите файла на кутията в .stl формат, готов за 3D принтиране, оцветен в червено и напълно готов, може да го направите от тук: Кутия. stl Цената в момента е намалена и .stl файла струва символичните 2,00 лева. Промоцията е до 15.11.2020г. след това цената ще е 3,50 лева. Тя е символична за всички читатели на нашата платформа. Така сподпомагате нашето развитие за което ви благодарим! Купи сега Кутия.stl файл за 2,00 лева!

Ако статията Ви е харесала, може да я споделите с приятели.
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *