Фритюрник с горещ въздух за вкусна и здравословна храна

Фритюрникът е важна част от нашето ежедневие. С него приготвяме набързо вкусни ястия и той винаги е готов да ни „отсрами“, ако пристигнат ненадейно скъпи гости. Днес ще пишем за фритюрник с горещ въздух.

Всеки, който ползва фритюрник обаче е наясно и с литрите мазнина, които са необходими за неговата работа, както и за трудното му измиване след употреба. За щастие технологиите се развиват постоянно и вече са налице фритюрници ново поколение, при които не е необходимо картофките да плуват в мазнина, защото могат да бъдат изпържени само с помощта на една-единствена лъжица олио. Звучи ли ви добре? Сигурно вече се питате какво е това технологично чудо и веднага отговаряме – това е така нареченият фритюрник с горещ въздух.

Какво представлява фритюрника с горещ въздух?

Става дума за електрически уред, чийто корпус е изработен от неръждаема стомана или здрава пластмаса и който е предназначен за здравословно приготвяне на пържена храна. Храните се поставят в мрежеста купа, снабдена с удобна дръжка, която се продухва от потоци от циркулиращ горещ въздух, осигурен от вградения нагревател и конвектор. Корпусът на устройството е снабден с контролен панел. Мощността на нагревателя може да варира от 800 до 2000 вата, а оптималният избор, според експертите, е 1400 вата.

Обемът на мрежестата купа също може да е различен, като максимумът е 3,2 литра. В 1,5-литрова купа се побира 1 кг продукт.

Най-важната особеност на модерният фритюрник с горещ въздух е, че той пържи храните с минимално количество мазнина.

Фритюрник с горещ въздух за вкусна и здравословна храна
Фритюрник с горещ въздух за вкусна и здравословна храна

Какви са разликите между конвенционален фритюрник и фритюрник с горещ въздух?

Базовите предимства на фритюрникът от ново поколение са следните:

  • Не е необходимо да изливате литри мазнина, за да го използвате – 10 мл олио на килограм храна са напълно достатъчни.
  • Времето за пържене е значително по-малко, тъй като няма нужда да се загряват 1,5-2 литра мазнина.
  • Храните, приготвени в модерния фритюрник с горещ въздух, са далеч по-здравословни в сравнение от тези, приготвени в класическия му вариант.
  • Измиването и въобще цялостната поддръжка на един фритюрник с горещ въздух е много по-облекчена – всички негови части могат да се измият в съдомиялната. 

На какъв принцип работи фритюрникът с горещ въздух? Фритюрникът с горещ въздух е конструиран по почти същия начин като и класическия му „колега“ – нарязаните на парчета продукти за пържене са подредени в телена кошница. За да се улесни изваждането на готовото ястие от него, е добре да намажете с четка скарата, като използвате малко олио. Новият фритюрник с горещ въздух няма дълбоко маслена купа, ако все пак е необходимо да добавите мазнина за вкус, може да я излеете директно върху храната. Излишното масло просто ще изтече върху картера.

Процедурата за готвене е съвсем простичка:

  • Включете устройството в електрическия контакт.
  • Поставете кошницата в него.
  • Намажете кошницата с мазнина – с помощта на четка.
  • Поставете храната в кошницата.
  • Използвайте таймера, за да зададете времето за готвене.
  • Задайте необходимата температура на готвене.

В горната част на фритюрника е предвиден нагревател, който може да загрее въздуха вътре от 80 до 200 градуса. Конвекторът пък осигурява неговата циркулация и така се постига равномерно пържене на храната.

След като храната се запече и цветът й стане златисто-кафяв, кошницата се изважда от уреда.

Когато процесът на готвене е приключил, измийте и подсушете кошницата.

Не забравяйте също така да изключите и фритюрника от електрическата мрежа.

Ако имате нжда от качествен фритюрник може да разгледате Фритюрник Tefal Uno Fryer M plastic FF1231, цената му е 109,87 лева. Характеристиките са доста добри като може да върнете продукта в 14 дневен срок. Има 24 месеца гаранция, а мощността му е 1300/1600 W, има незалепващо покритие, автоматично отваряне на капака, вместимост на мазнината е 1,8 л., вместимост на храна е 1,0 кг., може да го миете и в съдомиялна машина. КУПИ СЕГА!

(Спонсорирана статия!)

Ако статията Ви е харесала, може да я споделите с приятели.
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *