Какво ще е бъдещето на 3D принтирането

Макар че започнахме и посрещнахме новата 2021 година с много надежда, пандемията остава факт и се отразява във всяка една сфера от живота ни. Прочетете в статията повече за бъдещето на 3D принтирането.

Наред с това обаче трябва да отбележим, че навлизаме в четвъртото десетилетие на 3D печата, а това определено ни тласка към нови хоризонти за развитие. Поради това и експертите са на мнение, че адитивното производство дава възможности на хората да направят по-добър избор. Всичко това се дължи на способността им да създават радикални решения за нестихващите предизвикателства.

Все пак целта на технологиите е да създават неща, които по друг начин не могат да се произведат. Ето защо и в тази статия ще засегнем именно бъдещето ѝ, защото машината ще стане все по-срещана в ежедневието ни.

Какви промени могат да се очакват?

За да преминем към съществената част, трябва да се запознаем с основите. Най-общо казано триизмерното принтиране е процес, при който се използват цифрови файлове, за да се създадат реалистични обекти (Какво е 3D принтиране?). Като цяло самата техника е уникална сама по себе си и се различава доста от останалите производствени методи.

Днес устройството е толкова удобно, че можете дори да го използвате от уюта на дома си. Достъпността, както при употребата, така и при закупуването се комбинират, за да стимулират въздействието на техниката в множество сфери. Ето и къде се очакват да настъпят най-много промени:

  • Работническата класа
  • Бизнес взаимоотношенията
  • В различните общества.

Вече ясно се вижда, че има изменение на работническата сила в повече институции за масово производство. Глобализацията на обществото води до покачване в търсенето на работни места дори и за позициите с ниско заплащане.

Тази тенденции се дължи на автоматизацията, която все по-трудно прави откриването на стабилна и доходоносна работа в конкретния сектор. С помощта на 3D принтерите обаче това не изглежда така, тъй като те ще допринесат за откриването на много свободни позиции.

Същото можем да кажем за големите и бизнеси и обществата. Предстоят не малко изменения в техните производствени разходи, създаване на прототипи и транспорт. При потребителите пък е напълно възможно да се зароди ново поколение новатори.

Посоката, към която сме тръгнали е доста обнадеждаваща и само времето ще покаже дали всички промени ще са от полза или не. Прочетете повече за това Какво е Индустрия 4.0: Същност и принципи.

Какво ще е бъдещето на 3D принтирането
Какво ще е бъдещето на 3D принтирането

Какви са следващите стъпки при 3D принтирането?

Отговорът на този въпрос може да бъде много относителен, но след като настъпят промените, които описахме по-горе, следващите етапи ще зависят главно от развитието на машината, изискванията за безопасност и законовите разпоредби.

Ако погледнем с перспектива, сегашните предложения, които се категоризират като експериментални, то в бъдеще ще се превърнат в едни от масовите търсени единици.

По отношение на развитието едва ли то би било в застой. Принтерите имат много предимства, за да се застъпят в производствения сектор и могат да променят много нещата по отношения на технологичните логистики. Като следваща стъпка могат да се маркират опитите да се открият по-екологични материали, които да щадят околната среда. С напредването на технологиите е напълно възможно да използваме за производство стъкло, мазилка, керамика, които да бъдат основен материал за работа от самата машина.

Значението им е важно, тъй като някои използват по-малко топлинна обработка, което намалява консумацията на енергия от принтерите. Така системата ще бъде по-икономична, а потребителите ще бъдат по-ентусиазирани за опазването на околната среда.(Процеси в 3D принтиране.)

Какви нови технологии се развиват в момента?

С течение на времето триизмерното принтиране доказа, че може да бъде използвано не само за създаването на прототипи, но дори и за крайни детайли, които да са насочени към купувача. За масовото производство обаче повторяемостта и мащаба са от ключово значение. Поради това през последните няколко години този вид принтиране се индустриализира напълно и това премеждие беше преодоляно.

Тенденцията по приемането на технологията набра доста позитиви. Тя се приема добре в космическия, автомобилния и дори медицинския сектор (Какво определя огромното значение на 3D принтирането в автомобилната индустрия). Все пак не всички технологии имаха този късмет и в някои сфери строителството и електрониката, при които все още има по-бавна интеграция.

Разбира се, това няма да остане дълго така, тъй като в момента има рязко покачване в тяхното взаимодействие. За пример можем да посочим 3D принтерите в строителството. За пример можем да посочим датската компания COBOD. Тя представя план на триетажна сграда, която е изградена с триизмерно отпечатани стени и това е първият апартамент в света, който има такава конструкция.

Какво ще е бъдещето на 3D принтирането
Какво ще е бъдещето на 3D принтирането

Кои области ще зависят от него или ще изчезнат?

3D принтирането се появява за първи път преди 30 години и ако тогава не е представлявало интерес, то в днешно време определено не е така. Технологията се основава върху производството на продукти, които са полезни за потребителите. В този ред на мисли в бъдеще някои области могат напълно да зависят от нея.

Ето и какви са положителните страни:

  • Положително въздействие върху околната среда.
  • Подобрение на производството на стоки особено в сферата на дизайна и времето на производство.
  • Усъвършенстване в медицинската сфера по време на операции.
  • Нови възможности в областта на образованието.

Това са само малка част от областите, в които може да се приложи триизмерното принтиране. Така например, може да го видите в хранителната индустрия, производството на различни стоки, автомобилната индустрия, както и в строителството. Някои сфери може би ще бъдат засегнати от новостите. Това обаче не би трябвало да ни притеснява, тъй като адаптацията към новото ще е ключов момент.

Ако статията Ви е харесала, може да я споделите с приятели.
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *