5 начина, по които светът ще се промени с 3D принтери

Всяко едно технологично подобрение променя живота ни сред тях са и така познатите 3D принтери. Понякога те остават по-дълго време в употреба, друг път бързо остаряват и просто спират да не се използват.

3D принтирането обаче е друга категория. Специалистите са убедени, че то ще бъде водеща технология на 21-ви век, а след няколко десетилетия всяко домакинство ще има такъв принтер и това ще бъде напълно обичайно.  В следващите редове ще ви представим 5 начина, по които технологията ще промени света, който познаваме.

Ще направи революция в света на медицината

Триизмерната технология ден се използва за изработката на много изделия като зъбни протези, ампутирани крайници и други. 3D принтери се използват и от лекарите, преди да започнат операция. На тях се принтират различни органи, които използват, за да могат да се подготвят за операцията. (Голям пробив на регенеративната медицина: Принтираха първото 3D принтирано сърце с човешка тъкан)

Учените обаче имат доста по-големи планове за технологията. Те имат за план до 2025 тя да служи за отпечатване на вътрешни органи, а биопечатът ще се използва отпечатване на тъкани, мускулни връзки и кожа, които да са съвместими с човешкия организъм.

Ще бъдат военно оборудване

Прогнозите на специалистите е, че 3D принтерите ще бъдат част от военното оборудване. Идеята е до 2030 година военните в горещите точки на света да могат да бързо да отпечатват резервни части и амуниции, които са им необходими. Военните смятат, че и дроновете ще могат да ремонтират и други дронове, докато са в движение, което би спестило много време и ресурси.

Нов ренесанс в историята

3д принтерите стават все по-популярни и с различни форми, които са достъпни и за обикновените хора. Това ще позволи творците и останалите, които се занимават с някакъв вид изкуство, да реализират своите проекти. Надяваме се, че този нов творчески ренесанс в историята ни, ще доведе до нови изобретения, които ще бъдат удобни за използване в домашни условия.

Възможност за собствено жилище

Всички ние сме свидетели, че цените на жилищата непрекъснато се повишават и много, което води до това, че младите семейства не могат да се сдобият със собствен дом. Технологията на триизмерното принтиране може да помогне с това. Китайската компания  Winsun вече предлага къщи, които са направи от рециклирани материали и те струват по малко от 5000 долара за производство. За отпечатване „мастилото“ на китайците се състои то фибростъкло, стомана, цимент, свързващо вещество и рециклирани материали.

Редица хуманитарни организации принтират такива домове по света и ги предоставят на хора от кризисни региони – Боливия, Хаити, Салвадор. Целта е да се намали процентът на бездомните, като им осигуряват жилище.

5 начина, по които светът ще се промени с 3D принтери
5 начина, по които светът ще се промени с 3D принтери

Няма да се налага да готвим

С 3д принтера ще можем да приготвяме вкусни и балансирани ястия, без да се налага да готвим. И това е всичко – просто натискаме едно копче. Масовото навлизане на триизмерните принтери в домовете ще помогне за преборването на глада. „Мастилата“ на принтерите могат да се съхраняват много дълго време.  Това ще позволи на развиващите страни да печатат храни с богати хранителни вещества. Те няма да зависят от метеорологичните условия, доставки и уменията на хората да ги приготвят.

Като заключение, можем да кажем, че най-голямото предимство на триизмерните принтери (3D принтери) у дома е, че можем да печатаме всичко, от което се нуждаем. Просто отпечатваме това, което искаме и продължаваме със задълженията си.  С тях ще можем у дома да прави ключодържатели, ключове, играчки за децата и други неща, които използваме в ежедневието си.

Ако статията Ви е харесала, може да я споделите с приятели.
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *